Üniversitemiz, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ve Mezopotamya Fuarcılığın organize ettiği ve 55 ilin yöresel lezzetlerinin beğeniye sunulduğu Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarına katıldı.
Rize’nin onur konuğu olarak katıldığı, ilimizin plaka koduna istinaden 53 metrelik örgü peynirin kesimiyle açılışı gerçekleştirilen Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarında Üniversitemiz Halk Oyunları Ekibinin gösterisi fuarı ziyaret edenlerden büyük ilgi gördü.
16 - 21 Kasım 2021 tarihleri arasında ziyaretçilerine açık olacak olan fuarda yöresel ürünler ve lezzetler yer aldı.
Başta Rize olmak üzere Aydın, Van, Osmaniye, Mersin, Sivas, Kastamonu, Trabzon, Hatay, Kayseri gibi illerden 175 firmanın katıldığı Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarında Üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi ve öğretim elemanları tarafından hazırlanarak hamsinin farklı tarifler üzerinden yapıldığı lezzetler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Üniversitemiz BAP birimi tarafından desteklenen ve çalışmaları devam eden "Hamsi Balığı İçin Farklı Gastronomik Tariflerin Hazırlanması ve Bazı Kalite Kriterlerinin Belirlenmesi" adlı proje kapsamında hazırlanan ve Doç. Dr. Emre Çağlak, Öğr. Gör. Dr. Yusuf Ceylan, Arş. Gör. Dr. Barış Karslı, Öğr. Gör. Dr. Özen Yusuf Öğretmen, Arş. Gör. Ayşe Kara, Doktora Öğrencisi Orhan Kobya, Yüksek Lisans Öğrencileri Emine Güneş ile Elif Sarı’dan oluşan ekip hamsili tost, pazı yaprağında hamsi sarma, hamsili kalem böreği ve hamsi çığırtası olmak üzere dört farklı ürünü katılımcılara sundu.
Fuara katılanların büyük çoğunluğu hamsinin bu farklı lezzetler ile sunulmasının tüketim miktarını artıracağını ve özellikle çocukların beslenmesinde önemli bir rol olacağını belirttiler.
Fuarın ilk iki gününde yapılan bu etkinlikte bir tabakta hazırlanan dört farklı ürün 500 kişi ile buluşturuldu. Fuarın ikinci gününde ise Öğr. Gör. Dr. Yusuf Ceylan tarafından "Hamsinin Dünü, Bugünü ve Yarını" isimli sunumu ile ziyaretçilere önemli bilgiler aktarılarak, soru-cevap kısmında hamsi hakkında merak edilen konular cevaplandırıldı.
RTEÜ BASIN