RTE

Alanında Uzman, Nitelikli Akademik Kadromuz Gücüne Güç Katıyor...
Üniversitemizde TÜBİTAK KAMAG 1007 Projesi İstişare Toplantısı Yapıldı
12 Mart 2020 Perşembe - Görüntülenme: 1215

Üniversitemiz ve ÇAYKUR’un birlikte yürüttüğü 'Çay Bitkisi Gen Havuzunun Oluşturulması ve Ticari Çay Çeşit Adaylarının Belirlenmesi' başlıklı TÜBİTAK KAMAG 1007 projesi istişare toplantısı Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü ev sahipliğinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali BİLGİN açılış konuşmasında üniversitemizin ihtisaslaşma sürecinde tüm paydaşlarla birlikte çayın topraktan bardağa kadar olan bütün aşamalarının ele alındığını ve bu süreçlerde sorunların çözümüne yönelik 16 projenin bölgenin kalkınmasına yönelik faaliyetleri içerecek şekilde hazırlandığını belirtti. Tüm paydaşlarla birlikte belirlenen ortak hedefin çay sektörünün geliştirilerek çaydan katma değerli ürünlerin elde edilmesi olduğunu ifade etti. Ayrıca çay üretimi yapılan bütün ülkelerde gelir getiren bir sektör olan çay turizminin ülkemizde yapılmadığını belirten Prof. Dr. BİLGİN, bu konuda da çalışma yürüttüklerini bildirdi.

Konuşmasının son bölümünde ise ‘TUBİTAK 1007 projesi sürecinde verdikleri yoğun destek için başta Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya ALİM olmak üzere Çaykur Genel Müdür Yardımcısı Dr. Turgay TURNA’ya ve tüm teknik personele teşekkür etti.

Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Dr. Şaziye ILGAZ yaptığı sunumda ÇAYKUR’un müşteri kurum olduğu TUBİTAK 1007 projesinde seleksiyonla elde edilecek 2000 klondan fenolojik, morfolojik, moleküler, biyokimyasal ve duyusal yönden üstün özelliklere sahip siyah, yeşil, beyaz ve oolong çay işlemeye uygun olanların belirlenmesi ve gen havuzunun kurulması hedefiyle yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Farklı imalat proseslerine uygun çay çeşit adaylarının belirlenmesi iş paketi kapsamında Çay Üretim Teknolojileri Arge Laboratuvarı’nı Rize iline ve çay sektörüne kazandırdıklarını belirten Dr. ILGAZ, bu laboratuvar bünyesinde düşük miktarlarda yaş çay yaprağıyla da denemeler yapılabileceğini ifade etti.

Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Çay ve Çay Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Keziban YAZICI yürütücüsü olduğu TUBİTAK 1007 projesi ile birlikte Rize ilimize iki adet Çay Gen Havuzu kurulum çalışmalarının başladığını ve bu gen merkezleri ile ülkemizin dünya sıralamasında 5. sıraya yükseleceğini ve kültürel mirasımız olan çay genotiplerinin korunabileceğini belirtti. Bu kapsamda seleksiyon aşamasının ardından UPOV kriterlerine göre çay çeşit adaylarının tanımlanacağını ve daha sonra moleküler karakterizasyonunun yapılarak 12 adet çay çeşit adayı (3 adet siyah, 3 adet yeşil, 3 adet oolong ve 3 adet beyaz çay) geliştirileceğini söyledi. Belirlenen çeşit adaylarının kitlesel çoğaltımlarının yapılarak üreticiye ulaştırılmasının sağlanacağını ifade etti. Projede bugüne kadar yapılan çalışmalardan bahseden Doç. Dr.YAZICI, bu süreçte projenin seleksiyon çalışmalarında verdikleri destek için tüm katılımcılara teşekkür etti.

Toplantıya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali BİLGİN, Çay İhtisaslaşma Koordinatör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa AKBULUT, Doç. Dr. Keziban YAZICI, Öğr. Gör. Ahmet TAN,  Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Dr. Şaziye ILGAZ, Yetiştiricilik ve Islah Kısım Müdürü Ayhan HAZNEDAR ve ÇAYKUR bünyesinde bulunan başta fabrika ve kısım müdürleri olmak üzere teknik personel katıldı.

Twitter'da paylaş ( 0 )
Facebook'ta paylaş ( 0 )